péntek, 23 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Fogyókúra – útifű maghéjjal...

 

Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli. Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon. A psyllium, más neveken még egyiptomi útifű, egyiptomi bolhafű vagy indiai bolhafű (Plantago ovata), Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény. Az ajakosvirágúak rendjébe, az útifűfélék családjába tartozik. Nevét a görög „psylla” szóból kapta, amelynek jelentése bolha. Egy növény akár 15000 géllel bevont, bolhára emlékeztető magot hordoz.  Rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Az útifű magja szürkés-rózsaszín, tojásdad alakú, 2–3 mm hosszú.

A Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos egynyári növény rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, majdnem párhuzamos eredetűek, molyhosak, szélük fogazott.

 Fehér virágai hengeres füzérvirágzatok alkotnak. Magja szürkés-rózsaszín, ovális alakú, 2-3 mm hosszú. A növényből a magot és a magburkot hasznosítják. Nyálkaanyagának mennyisége elérheti a 30%-ot. Többek közt ennek köszönheti erőteljes tisztító hatását. A mag továbbá tartalmaz fehérjéket, lipideket, aukubint és szterolokat. Az útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag, mely vízzel elkeverve a gyomorba kerülve gélt képez. Ezt a szervezet nem emészti meg, hanem tovább halad az emésztőrendszeren. A rostok segítik kipucolni a lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális emésztéshez. A vékonybelünkben apró, bonyolult szerkezetű bélbolyhok találhatók, melyek össz felszíne teniszpálya nagyságú területnek feleltethető meg.

Ezekben a bolyhokban rakódnak le a bomlástermékek és innen képes az útifűmaghéj lágyan felszívni és eltávolítani azokat, megelőzve az önmérgeződést, az élősködők elszaporodását és az elsavasodást. A fentieken túl az útifű maghéj, a maga 85%-os rosttartalmával, hozzájárul a megfelelő vércukorszint fenntartásában, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés és hasmenés esetén. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után. Illetve hatékonyan alkalmazható bél- és gyomorhurut, húgyvezeték- húgyhólyaggyulladás, fekélyek, aranyér (a széklet lazítására), irritábilis bélszindróma, magas vérnyomás esetén. Az útifűmag zseléje abszorbeálja az epesavakat, melyek a széklettel kiürülnek, ahelyett, hogy a bélből újra felszívódnának. Ennek köszönhetően a májnak koleszterint kell felhasználnia az epesav képzéshez, ezáltal az útifűmag csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet is.

Különösen kedvelt szer elhízáskor, fogyókúrás étrendhez is, mivel elveszi az éhségérzetet, és lassítja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt. Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen az állati csontból és kötőszövetből előállított zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre. A divatos béltisztító termékcsomagok gyártói felismerték az útifű maghéj fantasztikus hatását, de mint fő alkotóelemet beszerezhetetlen keverékekbe rejtették, holott önmagában alkalmazva is hasonló hatással bír, csak jóval olcsóbban juthatunk hozzá. 

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

 

 ÖKOpiac MOM kulturális központ:

1124 Budapest, Csörsz utca 18.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Piac nyitva tartás

Szombat: 06.00-13.00

Vasárnap - Péntek: Zárva

 

 

 

 

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

raktár / telephely:

1097 Budapest, Gubacsi út 47.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Nyitva tartás

Hétfő - Csütörtök: 07.00 - 12.00 / 13.00 - 15.00

Péntek: 07.00 - 12.00 / Du.: Zárva