péntek, 23 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

A zabkorpa – hatása, rost tartalma...

 

A 90-es években sokakat elkapott a reformétkezési láz. Emberek ezrei próbálták ki a szójafasírtot, a tisztán zöldséges recepteket szigorúan növényi olajjal és nem zsírral. Fehér rizs helyett kapható volt a barnarizs, és divat lett a müzli és a joghurt, fehér kifli helyett pedig a korpás kifli. A zabkorpát joghurtokba is keverték és sokáig mondhatni egyik közkedvelt alapanyaga volt a reform-reggeliknek ez a gabonaféle. A zabkorpa tündöklése azonban nem volt örök életű. Mára szinte felejtésbe merült, mint a napi étrend része, pedig érdemes újra felfedezni magunknak ezt a kiváló alapanyagot. A korpa többjelentésű szó, esetünkben a gabonafélék őrlésekor keletkező melléktermékre gondolunk.

 Leginkább terméshéj és csírarészekből, illetve az ezekhez tapadt lisztből áll. Takarmányozásra és emberi fogyasztásra egyaránt kitűnő, tápértéke miatt. A korpa különösen gazdag étkezési rostokban, esszenciális (omega-) zsírsavakban, jelentős mennyiségű keményítőt, fehérjét, vitaminokat és fontos ásványi anyagokat is tartalmaz. Korpával gyakran gazdagítják a kenyérféléket. Savanyítható változatából a magyar cibere készül. Korpát többféle gabonából előállítanak, a búzakorpa mellett a zabkorpa a legismertebb. Élelmi rostban olyannyira gazdag, hogy alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Segítségével csökkenthető a koleszterinszint, így hatásosan szállhatunk szembe a magas koleszterin ellen, így az nem rakódik le az erekben és nem okoz érszűkületet. A zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz, és a vér koleszterinszintjét is a jól oldódó rostok képesek csökkenteni. A szív és érrendszeri problémák fő oka az érszűkület és a magas vérnyomás, így akit érint, érdemes az állati zsiradékok csökkentése mellett, beiktatni az étrendbe a zabkorpát. Fogyókúrázók figyelmébe is ajánljuk, mivel gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. A zabkorpa egyik legcsodálatosabb tulajdonságát szintén az emésztőrendszerben fejti ki. Amellett, hogy védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség felszámolásában.

Napjaink egyik népbetegsége a székrekedés, amely a civilizált társadalom alacsony rosttartalmú étrendjének következménye. A zabkorpával bevitt növényi rostok segítenek abban, hogy megszűnjenek a bélpanaszok, elmúljon a székrekedés. Ezzel nagyrészt megelőzhetőek a vastagbél betegségei is. Fokozottabb rostfogyasztásnál csökken az inzulin igény, a hirtelen vércukor emelkedés és vércukorszint ingadozás, így a diabetes-szel küzdők figyelmébe is ajánljuk a zabkorpa fogyasztást. Fontos szabálya az étrendünket kiegészítő korpák alkalmazásának, hogy hatásukat akkor tudják kifejteni, ha elegendő, nagy mennyiségű víz áll rendelkezésükre a szervezetben. Amikor korpát is eszünk, gondoskodjunk a fokozott vízbevitelről!
"Ma már csak néhány, a hegyekben lakó remete nem hallott a rostdús táplálkozás előnyeiről... A különböző rostféleségek azonban meglehetősen eltérnek egymástól, mindegyiknek megvan a csak rá jellemző jótékony hatása. A kutatási eredmények alapján az a következtetés vonható le, hogy akik koleszterinszintjüket a biztonságos határok között akarják tartani, a zabkorpa rosttartalma a legmegfelelőbb. A másik előny az, hogy a vércukorszint normális értéken tartását is elősegíti. A zabkorpával folytatott vizsgálatok hőskorában James Anderson, a Kentucky Egyetem Lexingtoni Belgyógyászati Klinikájának orvosa eleinte cukorbetegek vércukorszintjét próbálta befolyásolni zabkorpával, eközben fedezte fel, hogy a betegek vérének koleszterinszintje is csökkent." (Robert Kowalski, Harper and Row, Publishers Inc., New York, 1987. )

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

 

 ÖKOpiac MOM kulturális központ:

1124 Budapest, Csörsz utca 18.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Piac nyitva tartás

Szombat: 06.00-13.00

Vasárnap - Péntek: Zárva

 

 

 

 

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

raktár / telephely:

1097 Budapest, Gubacsi út 47.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Nyitva tartás

Hétfő - Csütörtök: 07.00 - 12.00 / 13.00 - 15.00

Péntek: 07.00 - 12.00 / Du.: Zárva