péntek, 23 február 2018

 

 

 

Kedves vásárlóink!

Webáruházunk új címre költözött!

Új címünk:

 

VEGAN FOOD MARKET

by BiOrganik

 

 

http://veganfoodmarket.hu

Violife – érdekességek a sajtról

 

A világon ma több mint 4000-féle sajtot készítenek és erre bizony hatalmas a kereslet. Felmérések szerint egy magyar felnőtt átlagosan 8 kg sajtot fogyaszt egy évben. A franciák ezt jóval túlszárnyalják évi kb 22. kg-os vásárlásukkal.

A legtöbb szakember úgy tartja, hogy a sajtot a Közel Keleten véletlenül fedezték fel nomád törzsek. A tejjel töltött állati eredetű nyeregtáska, a Nap sugarainak és a ló vágtató mozgásának köszönhetően a tejből savó és sajt lett. Ennek már sok ezer éve és azóta, hogy az első sajt megjelent, számos írásos emléket olvashatunk sajtkészítésről, sajtfélékről, sajttal kapcsolatos legendákról. Bibliai forrásokból ismeretes, hogy amikor Dávid elszökött a Jordán folyón keresztül, őt tehenek sajtjával táplálták.

Homérosz Kr.e. 8. században írt arról, hogy készítettek sajtot Görögország hegyi barlangjaiban az ott élő juhok és kecskék tejéből. Ez valószínűleg a mai Feta sajt őse volt.

Arisztotelész egy olyan sajttal kapcsolatban tett megjegyzést, ami kanca tejéből készült.

Állítólag Diocletianus találta ki, hogy a sajtok tartalmazzanak almát, és füstöljék őket. Ez nagyon népszerűvé vált az akkori rómaiak körében. A Római Birodalom összeomlásával Kr.u. 410 körül a sajtkészítés az Adriai-tengeren keresztül elterjedt Dél-Európa és Közép-Európa felé. Ma alap élelmiszernek számít, ami végig kísérheti felnőttek és gyerekek egész napos étkezését, kezdve a reggeli sajtos szendvicstől a különféle sajtos főételekig.

Az állati eredetű sajt azonban korántsem olyan egészséges, mint azt sokan gondolják. Igaz, hogy magas a kalcium tartalma, de az főként lerakódik az erek falára ahelyett, hogy építené a csontokat. A magyarok rengeteg tejterméket fogyasztanak, mégis elöl járnak a csontritkulásos betegségek listáján.

A növényi sajtok mentesek az állati gyógyszer maradványoktól, hormonoktól, a gyakran allergizáló állati fehérjéktől és egyéb emészthetetlen anyagoktól, amik a tejtermékekben megtalálhatóak.

A növényi sajtok a vegán életmódon élők számára is fogyaszthatóak, így a sajt ízéről nem kell lemondani. A Biorganik Online Kft. jóvoltából a Violife termékei hazánkban is elérhetők. A növényi sajtok széles skálájával kényeztethetjük ízlelő bimbóinkat! A Violife termékek között találunk füstölt, cheddar, parmezán ízű és natúr változatot, valamint a mozarella növényi megfelelőjét.

Ha a szeletelt sajtok kedvelői közé tartozunk, akkor válogathatunk a natúr, füstölt, cheddar, pizzás, mozarellás és paradicsomos-bazsalikomos ízek között.

További érdekességek a növényi sajtról: www.violife.hu

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

 

 ÖKOpiac MOM kulturális központ:

1124 Budapest, Csörsz utca 18.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Piac nyitva tartás

Szombat: 06.00-13.00

Vasárnap - Péntek: Zárva

 

 

 

 

 

 

BiOrganik Online Kft.

Bio élelmiszer és tisztítószer kis- és nagykereskedés

 

Vegan whole food trader

raktár / telephely:

1097 Budapest, Gubacsi út 47.

 

Tel: +36 (1) 210-9114

Tel: +36 (1) 219-0757

Email: info@biorganik.hu

 

Nyitva tartás

Hétfő - Csütörtök: 07.00 - 12.00 / 13.00 - 15.00

Péntek: 07.00 - 12.00 / Du.: Zárva